įvardijo 7 maisto produktus, kuriuose yra daug organizmui reikalingos geležies.
Maisto produktai, kuriuose gausu geležies / nuotr. depositphotos.com
Kas trečiam planetos gyventojui trūksta geležies. Šis mikroelementas būtinas imuninei sistemai, hormonų sintezei ir normaliai kraujotakai. Geležies organizmas negamina, todėl labai svarbu į mitybą įtraukti jos turinčių produktų. Geriausi geležies šaltiniai yra mėsa ir jūros gėrybės, tačiau jos šiek tiek galima rasti ir daržovėse.
Moliuskai
Midijose, austrėse, rapanuose ir kituose vėžiagyviuose itin gausu geležies, lengvai virškinamų baltymų ir įvairių vitaminų. 100 g moliuskų yra beveik 20 % geležies paros normos. Akivaizdus moliuskų trūkumas – didelė jų kaina Ukrainoje.
Šalutiniai produktai
Ne visi mėgsta šalutinius produktus, tačiau geležies kiekiu jie lenkia mėsą. Daugiausia geležies yra kepenyse, smegenyse, širdyje, širdyje, inkstuose ir skrandyje. 100 g jautienos kepenų yra net 36 % geležies paros normos. Subproduktuose yra ir kitų organizmui svarbių elementų – seleno, vario, cholino ir baltymų.
Jautiena ir veršiena
Raudonoje mėsoje gausu lengvai virškinamos heminės geležies. Kuo tamsesnė mėsos spalva, tuo daugiau joje yra geležies. Norint geriau įsisavinti mikroelementą, rekomenduojama mėsą kepti, virti arba virti garuose. 100 g maltos jautienos yra 15 % geležies paros normos. Vitaminas C padeda geriau įsisavinti geležį, todėl jautieną geriau valgyti su raugintais kopūstais ir kitomis rūgščiomis daržovėmis.
Ankštinės daržovės
Avinžirniai, žirniai, pupelės, pupelės, lęšiai ir kitos ankštinės daržovės yra vertingas geležies šaltinis žmonėms, kurie nevalgo mėsos ir subproduktų. Tačiau pupelėse yra fitino rūgšties, kuri trukdo įsisavinti geležį. Norėdami gauti kuo daugiau naudos iš šių maisto produktų, prieš virdami pupeles per naktį pamirkykite vėsiame vandenyje.
Špinatai
Po pupelių špinatai yra geriausias geležies šaltinis tarp daržovių. Tačiau špinatuose taip pat yra oksalo rūgšties, dėl kurios šviežia geležis beveik neįsisavinama. Špinatų naudą galima pastebėti, jei jie yra virti arba troškinti.
Riešutai
Riešutai žinomi dėl savo turtingos mineralinių medžiagų ir vitaminų sudėties bei didelio geležies kiekio. Priklausomai nuo riešutų rūšies, juose yra nuo 30 % iki 40 % vidutinės geležies paros normos. Anakardžiuose šio vertingo elemento yra daugiau.
Kai kurie vaisiai
Dauguma vaisių nepasižymi dideliu baltymų kiekiu. Tačiau yra ir išimčių. Daug geležies yra persimonuose, šilkmedžiuose, mėlynėse ir šeivamedžiuose. Geležies rekordininkas tarp uogų yra serbentai. Be geležies, juose taip pat gausu vitamino C, kuris gerina geležies pasisavinimą.