Kaip dažnai galima valgyti kiaušinius: mitybos specialistai pateikė galutinį atsakymą

Mitybos specialistai ilgai ir nuodugniai tyrinėjo klausimą, ar kiaušiniai iš tiesų yra naudingi.

Mitybos specialistai baigia kelti klausimą apie kiaušinių naudą sveikatai / koliažas

Mitybos požiūriu viskas nėra taip paprasta, ekspertai ginčijasi, ar naudinga kasdien pusryčiams valgyti kiaušinius.

Faktas tas, kad jie turi blogą reputaciją dėl poveikio „blogojo” cholesterolio kiekiui ir bendrai širdies sveikatai, rašo „Prevention”.

Ar sveika kasdien valgyti kiaušinius?

„Daugumai žmonių, laikantis sveikos mitybos principų, normalu kasdien suvalgyti po kiaušinį. Kiaušiniai yra patogus aukštos kokybės baltymų ir svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip cholinas, kuris palaiko smegenų sveikatą, šaltinis”, – sakė mitybos ir sveikatingumo ekspertė Samantha Cassetti.

„Daugumai žmonių kasdien valgant po kiaušinį bus geras baltymų ir mikroelementų šaltinis be didesnės rizikos širdies sveikatai”, – pridūrė mitybos specialistė Katie Hadley.

Tačiau reikia nepamiršti kelių kintamųjų, kurie turi įtakos tam, kiek naudingas yra rytinis įprotis valgyti kiaušinius. Specialistai pabrėžia, kad suvalgyti vieną kiaušinį per dieną bus naudinga, tačiau suvalgius daugiau kiaušinių toks poveikis gali būti ne toks pat.

„Kiaušinių paruošimo būdas gali turėti įtakos bendrai jų naudai sveikatai. Pavyzdžiui, svieste paruoštoje kiaušinienėje bus nesveikų sočiųjų riebalų. Sveikiau būtų kiaušinius virti keptuvėje su tyru alyvuogių aliejumi arba išvirti”, – siūlė Cassetti.

„Užuot patiekę kiaušinius su šonine ir baltais skrebučiais, kurie abu yra labai perdirbti maisto produktai, gaminkite kiaušinienę su daržovėmis ir derinkite su viso grūdo skrebučiais su avokadų koše, kad gautumėte subalansuotą, maistingą patiekalą”, – rekomendavo Cassetti.

Taip pat skaitykite:

„Nors kiaušiniuose yra cholesterolio, tyrimai parodė, kad daugumai žmonių su maistu gaunamas cholesterolis neturi didelės įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Iš tikrųjų kiaušiniai gali būti sveikatai palankios širdies mitybos dalis, ypač kai jie derinami su daržovėmis, vaisiais, riešutais, sėklomis ir neskaldytais grūdais”, – pažymėjo Cassetti.

Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad žmonių, kurie per savaitę suvalgydavo tuziną kiaušinių, cholesterolio kiekis buvo panašus kaip ir tų, kurie suvalgydavo mažiau nei du kiaušinius.

Be to, kai kurie mokslininkai pastebėjo, kad ne tik kiaušiniai, bet ir tipiški kiaušinių priedai, tokie kaip šoninė, skrebučiai ir sviestas, galėjo prisidėti prie cholesterolio ir širdies sveikatai kylančios rizikos.

Ar kiaušinių valgymas naudingas sveikatai?

Taip!”Didžioji kiaušinių nauda yra ta, kad juose gausu maistinių medžiagų. Juose yra baltymų, padedančių išlikti sotiems, ir būtinų vitaminų bei mineralų, pavyzdžiui, vitamino D ir B12, kurie palaiko kaulų sveikatą, imuninės sistemos veiklą ir energijos lygį. Kiaušiniuose esantis cholinas taip pat labai svarbus smegenų veiklai ir vystymuisi, o kiaušiniuose esantys liuteinas ir zeaksantinas – sveikam regėjimui”, – sakė Cassetti.

Kam nereikėtų kasdien valgyti kiaušinių?

Alergiški kiaušiniams arba besilaikantys veganiškos dietos tikrai turėtų vengti kiaušinių. Žmonės, turintys daug „blogojo” cholesterolio ir tie, kuriems gresia širdies ligos, turėtų riboti kiaušinių vartojimą arba valgyti tik kiaušinių baltymus.

Apibendrinant galima teigti, kad kiaušiniai gali suteikti daugybę maistinių medžiagų ir naudos sveikatai, todėl visiškai gerai įtraukti šį maisto produktą į kasdienę mitybą, svarbiausia nepersistengti.

Nors tyrimai rodo, kad daugumai žmonių vieno kiaušinio valgymas per dieną greičiausiai neturės neigiamos įtakos sveikatai, tačiau valgant daugiau nei vieną kiaušinį per dieną gali padidėti su širdies sveikata susiję žymenys ir gali padidėti širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Share to friends
Rating
( 3 assessment, average 5 from 5 )
Blog - Varėnos pirminės sveikatos priežiūros centras