Jis pažymėjo, kad dažnai pamirštamas vienas svarbus dalykas – skaidulinės medžiagos.
Avokadas skatina žarnyno sveikatą / REUTERS nuotr.
Daug skaidulų turintys maisto produktai yra naudingiausi mūsų mityboje, nes jie gali sumažinti riziką susirgti diabetu.
Taip teigė britų gydytojas Maiklas Moslis (Michael Mosley), rašo „Mirror”. Jis pažymėjo, kad dažnai nepastebimas vienas svarbus dalykas – skaidulinės medžiagos. Labai svarbu, kad jos valgytume pakankamai, kad palaikytume sveiką žarnyną.
Be to, kaip pažymėjo Mosley, skaidulinės medžiagos gali apsaugoti jus nuo antrojo tipo diabeto, sumažinti virškinimo sutrikimų, tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas, opinis kolitas ir Krono liga, riziką.
O jei mėgstate tokius pusryčius ir priešpiečius kaip avokadų skrebučiai, jums pasisekė, nes avokaduose gausu skaidulinių medžiagų.
Taip pat skaitykite:
„Galbūt žinote, kad ši uoga (avokadas techniškai yra milžiniška uoga) yra sveikų riebalų šaltinis. Gali būti netikėta, kad avokadai taip pat yra fantastiškas skaidulinių medžiagų šaltinis. Iš tikrųjų viename avokade (maždaug 150 g) yra apie 10 g skaidulinių medžiagų, o tai sudaro trečdalį rekomenduojamos paros normos”, – sakė ekspertas.
Tačiau jei avokadai jums nepatinka, į savo racioną galite įtraukti daug kitų skaidulų turinčių maisto produktų. Tai įvairios pupelės, pvz.
Mosley teigė, kad „į savo racioną verta įtraukti bet kokios rūšies ankštines daržoves”, tačiau atkreipia dėmesį, kad vienose jų ląstelienos yra daugiau nei kitose. Pavyzdžiui, 170 g puodelyje pupelių yra šiek tiek daugiau nei trečdalis 30 g skaidulinių medžiagų paros normos, o avinžirniuose 100 g porcijoje yra beveik 5 g skaidulinių medžiagų.
Į savo racioną taip pat galite įtraukti kriaušių. „Didelis pektinų kiekis siejamas su geresne žarnyno sveikata ir imuninės sistemos veikla. Be visų žarnynui naudingų medžiagų, kriaušėse taip pat gausu folio rūgšties, niacino ir provitamino A – visų svarbių vitaminų ląstelių funkcijai, energijos gamybai, odos palaikymui ir žaizdų gijimui”, – teigė ekspertai.
Kiti daug skaidulų turintys maisto produktai – riešutai ir sėklos, kuriuose taip pat gausu baltymų, taip pat avižos.
Avokadų nauda
Avokadas yra vienas iš tų produktų, kurie išpopuliarėjo akimirksniu. Kilus šiai bangai, daugelis žmonių suskubo jo paragauti, tačiau iškart nusivylė. To priežastis – nežinojimas, kaip turi atrodyti geras avokadas. Ir nors pirmas įspūdis dažnai gali atbaidyti nuo blogos patirties kartojimo, patariame suteikti šiam vaisiui antrą šansą. Tačiau šį kartą turėtumėte rinktis atsakingiau, apsiginklavę mūsų patarimais, kaip išsirinkti tinkamą avokadą.